Πώς μπορείς θα βοηθηθείς από έναν ψυχολόγο, αν είσαι γονέας και χρειάζεσαι υποστήριξη, καθοδήγηση, συμβουλευτική….
Αρχικά, στον ψυχολόγο μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά και ειλικρινά για ότι σε απασχολεί σε σχέση με τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα , και την γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού σου. Θα σε ακούσει, δεν θα σε επικρίνει, θα προσπαθήσει να «μπει» στη θέση σου, να σε καταλάβει και φυσικά να σε βοηθήσει όσο καλύτερα μπορεί.
- Η βοήθεια που θα πάρεις θα βασιστεί στη μεταξύ σας συνεργασία και σχέση. Δεν αποφασίζει ο ψυχολόγος και προτείνει λύσεις, ούτε επιβάλει. Συμπορεύεται με το γονέα, τα προβλήματά του, τις θέσεις του αλλά και τις δυνατότητές του.
- Αν υπάρξει λόγος θα σου ζητήσει τη συνεργασία και με άλλα σημαντικά μέλη της οικογένειας.
- Αν τα προβλήματα ή οι δυσκολίες του παιδιού σου αφορούν και στο σχολικό περιβάλλον, θα σου προτείνει τη συνεργασία και με το σχολείο, το δάσκαλο κλπ.
- Αν το παιδί σου βλέπει ήδη και άλλους θεραπευτές, άλλων ειδικοτήτων π.χ. λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή.. είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ψυχολόγος θα συνεργαστεί μαζί τους, ώστε να προσεγγίσουν το παιδί και την οικογένειά σου ολόπλευρα.
- Αν κάποιες ή και πολλές στιγμές νιώσεις ότι κουράζεσαι ψυχικά και ότι θέλεις να τα παρατήσεις, θα είναι δίπλα σου για να σε ακούσει, να σε στηρίξει συναισθηματικά και φυσικά να σε ενδυναμώσει.
- Και επειδή μπορεί να αναρωτιέσαι « Γιατί σε έναν ψυχολόγο να τα εμπιστευθώ όλα αυτά και όχι σε ένα δικό μου άνθρωπο», η απάντησή δεν αφορά μόνο στις γνώσεις τις επιστημονικές που έχει ο ειδικός, αλλά και στο ότι ο ψυχολόγος έχει θετική και φιλική διάθεση απέναντί σου, αλλά ΔΕΝ είναι φίλος σου.
Είναι άλλος ο ρόλος του φίλου μας.( πολύ σημαντικός, αλλά άλλος). Οι φίλοι μας, οι δικοί μας άνθρωποι, ο σύντροφος μας εμπλέκεται μαζί μας και με το παιδί μας συναισθηματικά και αυτό επηρεάζει τη σκέψη του και άρα και την παρέμβασή του.
Να θυμάσαι ότι ,όλοι μας έχουμε ανάγκη κάποιες στιγμές να πάρουμε βοήθεια από κάποιον που ακούει ψύχραιμα, δε φορτίζεται έντονα συναισθηματικά και κυρίως δε μας «κουνάει» το δάχτυλο.
Ελπίζω να σε βοήθησα να ξεκαθαρίσεις κάπως το ρόλο του ψυχολόγου, ωστόσο αν έχεις ακόμα απορίες, μπορούμε να τις λύσουμε σε μία κατ΄ ιδίαν επικοινωνία!
Θεοδώρα Δούκα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc